Ta strona używa cookie. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję

Loading...


Szukaj Menu
A A A wysoki kontrast: A A

Portal Promocji Eksportu



Parlament zdecydował, jak należy podawać oliwę w restauracjach

Wyślij Drukuj Pobierz dodał: Anna Mackiewicz | 2015-06-12 15:58:10
włochy, gospodarka, prawo, żywność, restauracje

Włoski parlament ustalił zasady podawania do stołu oliwy w restauracjach i barach, zabraniając butelek i pojemników bez etykietek i wielorazowych. Sprawa tylko z pozoru jest błaha; dużym problemem jest plaga oszustw w wielu lokalach gastronomicznych.

Butelka bez etykietki albo z taką, która wskazuje wysoką jakość drogiej włoskiej oliwy z pierwszego tłoczenia znanej firmy, a w środku produkt nieznanego pochodzenia, czasem nawet mieszanka z dodatkiem importowanego taniego oleju - to częsty proceder oszukiwania klientów w restauracjach i barach, gdzie stosuje się „recykling” naczyń. Wlewa się do nich gorszej jakości oliwę, która służy do skropienia sałaty lub innych dań.

Klienci muszą mieć pewność, że dostają to, na co wskazuje etykietka- postanowił parlament w Rzymie uchwalając przepisy zabraniające serwowania oliwy w butelkach bez etykietek , choćby były dekoracyjne i eleganckie, a tym bardziej jej dolewania.

O ograniczonym zaufaniu do restauratorów świadczy zaś to, że zgodnie z przepisami we wszystkich lokalach gastronomicznych można podawać wyłącznie butelki i naczynia wyposażone w nakrętkę, uniemożliwiającą ich ponowne napełnienie. Muszą mieć one zawsze oryginalną etykietkę z informacjami o gatunku oliwy oraz miejscu jej produkcji.

Klient - zdecydował parlament - ma prawo wiedzieć, czy dostaje produkt wyłącznie z włoskich oliwek czy też pochodzą one z innych krajów.

Konsumenci są zachwyceni, restauratorzy mniej – podkreślają włoskie media. Prasa z ulgą żegna dotychczasową praktykę i informuje o karach od 1 tysiąca do 8 tysięcy euro, przewidzianych za łamanie przepisów.

Satysfakcję wyraził związek włoskich rolników oświadczając: „koniec ze szwindlami w lokalach”. Podkreślił, że coraz częściej ofiarą oszustw pada dieta śródziemnomorska, której składniki - przypomniano - mają decydujący wpływ na zdrowie.

Z Rzymu Sylwia Wysocka (PAP)